ANA SAYFA

SES YALITIMI

AKUSTİK SÜNGER

SES İZOLASYONU

AKUSTİK DUVAR KAPLAMA

REFERANSLAR

BİZE ULAŞIN

SES YALITIMI
  • Register

SES YALITIMI; Yaşantımızda gürültü ve seslerin hayatımızı olumsuz etkilemesi için zararlarından korunma adına yapılan tüm çalışmalara verilen isimlerden birisidirKonut, bina, okul, iş yeri, sanayi sitelerinde ve aklınıza gelebilecek her türlü mekanda istenmeyen seslerden çevreyi yalıtarak gürültünün vermiş olduğu zararlı etkileri en aza indirmek sinemaları, kayıt stüdyolarını, konser salonlarını ve bunun gibi alanları yalıtarak daha kaliteli bir yaşam ortamı sunmak amacımızdır. Hidrofor, jeneratör, kalorifer, su tesisatları gibi gürültülü mahalleleri yalıtarak çevreye yayılan gürültüyü azaltmak için yapılan uygulamalara genel anlamda ses yalıtımı adı verilir.

Kaliteli malzemeler ve ürünler ile profesyonel bir uygulama ile istenilen seviyede performans alınabilmektedir. Ciddi derecedeki ve yüksek frekanslı seslerin iletim kaybına uğratılması adına kullanılan bir çok ürün bulunmaktadır. Sorun bildirme, keşif, uygulama planı ve doğru malzeme kullanımı uygulamanın önemli adımlarıdır.

Firamızın akustik uzmanlarına istek ve problemlerinizi net bir şekilde ifade etmeli varsa mekanın fotoğraflarını bize ulaştırmanız gereklidir. Ön çözüm süreci bu şekilde doğru yapılandırılabilir. Ses yalıtımı uygulamasının ilk adımı problemlere göre çözüm stratejisi geliştirmektir.

Hava kirliliği her ne kadar insanlar için olumsuz etkiler doğruyorsa, ses yalıtımı da insan üzerinde olumsuz etkiler doğurmaktadır. Gürültü kirliliği diye adlandırılan her türlü sesin, düzensiz yapılı veya farklı frekanslı bileşenlere sahip ses topluluklarının tümü ses kirliliğidir. Özetlemek gerekirse insan kulağına hoş gelmeyen rahatsız edici seslerin, yani gürültünün en önemli etkeni kentleşmedir. Kentleşmenin doğal bir sonucu olarak karşımıza çıkan gürültü kirliliği ancak ses yalıtımı ile giderilebilir.

Gürültü yoğunluğunun olduğu yere gelen tecrübeli teknik ekibimiz canlı olarak analiz yaparak hangi malzemeler ile nasıl uygulama yapılacağının planını çıkartmaktadır. Daha sonra ofisimizde ekip değerlendirmesi alınıp tarafınıza ürün ve uygulama işlemleri sıralanarak m2 ücreti belirtilen teklif dosyasını göndermekteyiz.

Aytürk akustik sünger firması olarak yeni teknolojinin getirdiği ses ve sinema odalarının yapılmasında gereksinim duyulan ses ve yalıtım uygulamaları da yine verdiğimiz hizmetlerdendir. İnsanların toplu olarak bulunduğu heryerde kullanılabilen aytürk akustik sünger ürün grubumuz ise size sakin bir atmosfer ile doğal sessizliğin sıcaklığını getirir. Uygulama mekanının özelliklerine, ses kaynağının durumuna ve uygulama imkanlarına göre çeşitli önerilerle mümkün olabilecek en iyi ses yalıtımının yapılabilmesi için bize danışabilirsiniz.

Frekans ve Ses Şiddeti

Alt resimde yer alan grafikte, ses şiddeti frekans eğrisi ile birlikte göstermektedir. İnsan kulağı 16 – 20.000 Hz arasındaki sesleri duymaktadır. Konuşma esnasında frekans seviyesi 200 ile 8.000 Hz arasında seyretmekte ve ses şiddeti 30 – 70 dB seviyesine ulaşmaktadır. Avrupa‘da MP-3 kullaklıklarından duyulabilecek en yüksek ses 80 dB ile sınırlandırılmaktadır.

Duyma Eşiği;

Literatürde Mavi renk eğri olarak belirtilmiştir,yani etkileyici bir şekilde insan kulağının farklı frekansları, farklı seviyelerde işittiğini gözler önüne sermektedir. Düşük frekanslar ancak 80 dB‘ye ulaştığında duyulabiliyorken, 3.000 Hz.‘de insan kulağı çok daha iyi işitebiliyor.

Ağrı Eşiği;

Literatürde Ağrı eşiği sarı renk eğri ile gösterilmekte ve 120 dB seviyesinde olmaktadır.

Ses seviyesinde yapılacak yaklaşık 6 dB iyileştirme, literatürde mevcut sesin yarı yarıya düşürülmesi anlamına gelmektedir. İnsan kulağı ise bu seviye 10 dB olduğunda sesin yarılandığı veya ikiye katlandığı hissine kapılmaktadır. 15 cm kalınlığındaki bir aytürk akustik ses yalıtım kaplaması tekyönlü eğriden de görüleceği üzere tüm frekanslarda iyi bir yalıtım sağlamaktadır. Özellikle insan kulağının duyarlı olduğu frekans aralığında Aytürk Akustik 40-45 dB gibi çok yüksek bir performans gösterebilmektedir. Farklı standartların bir araya toplanmasıyla hesaplanan ortak değerler, gürültü tipne göre aşağıdaki birimler üzerinden tanımlanmaktadır.

ORTAM AKUSTİĞİ DÜZENLEME

İnsanoğlunun temelinde sosyal bir insan olması yatmaktadır. Bu yüzden kalabalıklaşmaya ve diğer insanlarla beraber toplanmaya ihtiyaç duymaktadır. Günümüzde ise gerek çalışma hayatında ekip çalışmalarının olması, gerekse şehirsel nüfusun artması nedeniyle bir kalabalıklaşma olmaktadır. Bilimsel ve teknolojik ilerlemenin getirilerinin yanında toplum hayatında oluşan gürültü sorununun birçok açıdan olumsuz sonuçları bulunmaktadır. Yeni cihazların üretilmesiyle hem işimiz kolaylaşırken hem de gürültü kirliliği yaratmaktadır. Gerek işyerimizde gerekse evlerimizde dışarıdan gelecek sesleri minimuma indirecek bir sistem gereksinimi duyulmaktadır.

Ses yalıtım sistemi, binalarda ve işyerlerinde dışarıdan kaynaklanan gürültü kirliliğini en aza indirgemek için yapılan bir yalıtım aracı ürünüdür. Günümüzde gürültü kirliliğinin artması binalarda ve iş yerlerinde ses yalıtımın gerekliliğini artırmaktadır.Gürültü, havada bulunan gazların, partiküllerin veya sıvı maddelerin titreşim yapması sonucu açığa çıkan enerjidir. Ses yalıtımı, gürültü kirliliğinin neden olduğu olumsuzları indirgemek amacıyla yapılır. İşyerlerinde ve evlerde ses yalıtımı yapılması, gerek işyerinde çalışma verimi gerekse evde dinlenme kalitesi açısından önem arz etmektedir.Ses yalıtımı, gerek havadan kaynaklanan ses dalgalarının oluşturduğu titreşim sonucu oluşan gürültülere gerekse bir takım eşyaların birbirine veya sert bir zemine çarpması sonucu oluşan gürültülere karşı ses yalıtımı yapılmaktadır. Hava kaynaklı ve darbe kaynaklı gürültü kaynaklarına göre farklı ses yalıtım malzemeleri kullanılmaktadır. Gürültü kirliliğinin etkisini en aza indirgemek için ses yalıtımı en iyi yoldur.

Ses basınç seviyesi, desibel-decibel (dB) olarak ifade edilir. Desibel, bir ses basınç seviyesinin referans alınan diğer bir ses basınç seviyesine oranının logaritmik ifadesidir. Desibel logaritmik bir birim olduğundan iki ses yüzeyi aritmetik olarak toplanamaz. Ses şiddetlerinin toplanması için kullanılan yöntemlerden biri her iki değer 10’a bölünür ve algoritmaları alınır. Sonra algoritmaları toplanır, logaritması alınır ve toplam yüzeyi elde etmek için 10 ile çarpılıp yeni değer bulunur.

Frekans, birim zamandaki (saniyedeki) titreşim sayısıdır. Frekans yükseldikçe yani, saniyedeki titreşim sayısı arttıkça ses incelir. İnsan kulağı, frekansı 16 Hz ile 20.000 Hz arası sesleri algılar. 16 Hz işitilebilen en kalın, 20.000 ise en ince sestir.

Ses yutma katsayısı yutulan ses enerjisinin yüzeye gelen ses enerjisine oranıdır. Bu değer “0” ile “1” arasında değiştir. Bir yüzeyin alanıyla o yüzeyin ses yutma katsayısının çarpılmasıyla elde edilen değere “yüzeyin ses yutumu” denir. Birimi sabine’dir. Bir yüzeye gelen ses enerjisinin yansımayan kısmı tanıma göre yutulmuş sayılır. Yüzeyin yutma çarpanı “a” ile simgelenir.

Yumuşak ve gözenekli malzemeler ve insanlar, çevrelerinde bulunan ve kendilerine çarpan ses dalgalarının önemli bir kısmının yutulmasına neden olurlar. Sesi, bir malzeme içinden geçerken ya da bir yüzeye çarptığı zaman ses enerjisinin bir başka bir başka forma girmesi sesin yutuculuğu olarak tanımlanır. Tüm yapı malzemeleri sesi belli ölçülerde yutarlar Hacimlerin başarılı akustik kontrolü yüksek derecede ses yutuculuğa sahip malzemelerin uygulanmasını gerektirir. Hacim içinde, belli başlı üç elemanın yutuculuk etkisinden söz edilebilir.

Tablo: Farklı Gürültü Kaynaklarının Tipik Ses Şiddeti (dB)

Ses yalitim degerleri